αρχειο ΘΕΟΦΙΛΗ
•Το κτήμα θεοφίλη 200 στρεμμάτων δημιουργήθηκε από τον Άγγελο θεοφίλη δερματέμπορο το 1930 .
•Στο κτήμα φυτεύτηκαν δένδρα μελιος και αμπέλια το 1950 καθώς χτίστηκαν και οικίσκοι για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κτήματος.
•Το κτήμα περνώντας στον Γεώργιο Θεοφίλη αξιοποιήθηκε στο έπακρο και γνώρισε ιδιαίτερη αναγνώριση στην περιοχή.Βασικά του προϊόντα ήταν η γαλακτοπαραγωγή ,η διάθεση σανών για τα  άλογα του ελληνικού στρατού ,η υλοτόμηση του δάσους μελιός και η παραγωγή όξους από την σταφίδα του κτήματος.
•Η παραγωγή ξιδιού από την μαύρη κορινθιακή σταφίδα  ξεκίνησε εντελώς τυχαία  από την ανάγκη για την απολύμανση των εργαλείων και μπουκαλιών γαλακτοπαραγωγής του κτήματος.Ο δραστήριος  Γ . ΘΕΟΦΙΛΗΣ απόσπασε μία συνταγή παραδοσιακής οξοποίησης από έναν ταγματάρχη του στρατού με την μέθοδο της Ορλεάνης και παραλλαγή αυτής με πριονίδια .Γρήγορα κατάλαβε την χρησιμότητα του ξιδιού και την εμπορική του επιτυχία και ξεκίνησε το μικρό οξοποιείο στο πατάρι του σπιτιού ευνοούμενος την ζέστη τον χειμώνα και τον καλό αερισμό από τα παράθυρα της οροφής το καλοκαίρι.
•Η μυστική συνταγή του παππού περιλάμβανε στο ξύδι αρωματικά βότανα από το κτήμα όπως λεβάντα,αρμπαρόριζα,Λουΐζα,θρούμπι,θυμάρι,φασκόμηλο, καθώς και καρυκεύματα όπως  Κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, κορίανδρον και γλυκόριζα.Οι αναλογίες φυσικά και οι εποχές εβαπτισμόυ τους ήταν και είναι επτασφράγιστο μυστικό.